close
shopping_basket

Váš košík

close

Gaštanový likér

Domáci vaječný likér je u nás už roky nevyhnutnou súčasťou sviatkov

– a to je čo povedať, keďže inak alkohol vôbec nepijem. Tento rok vám však chcem predstaviť novú hviezdu zimných sviatkov našej domácnosti – gaštanový likér. Jeho príprava je rýchla. Verím, že si ho zamilujete rovnako ako my.

Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami, Natacha 

Ingrediencie

300 ml
Smotana na varenie
300 ml
Smotana na šlahanie
6 ks
Vaječné žľtka
150 g
Práškový cukor
ľubovoľne
Vanilka
1 pl. / 397 g
Kondenzované mlieko Salko
250 g
Gaštanové pyré
250- 300 ml
Rum

Čas prípravy

20 minút

Náročnosť

1. Jemne zohrejte obe smotany.

2. V miske vyšľahajte žĺtky spolu s cukrom a vanilkou.

3. Zohriate smotany stiahnite z ohňa a prelejte k žĺtkovej zmesi. Vráťte na sporák a za stáleho miešania varte na teplotu 82 °C.

4. Odstavte z ohňa, pridajte kondenzované mlieko a opäť krátko varte, kým sa zmes pekne nespojí. Stále miešajte. 

5. Stiahnite z ohňa a pridajte na kocky nakrájané gaštanové pyré. Následne všetko dôkladne rozmixujte ponorným mixérom a nechajte vychladnúť.

6. Do vychladnutej zmesi vlejte rum, dôkladne premiešajte a preceďte cez sitko priamo do fliaš.

7. Skladujte v chladničke a pred podávaním vždy fľašku pretrepte. 

Poznámka: Z tejto dávky vyjdú dve fľaše likéru, keďže spotrebujem celé kondenzované mlieko aj celé balenie gaštanového pyré. Ja rada rozdávam darčeky a nemám rada, keď mi ostane polovica kondenzovaného mlieka otvorená. Tak preto robím takú dávku.