close
shopping_basket

Váš košík

close

Zoznam alergénov

ZOZNAM ALERGÉNOV – Označovanie : § 9 Zákona NR SR č.152/1995 Z. z . o potravinách v platnom znení, výnos MP SR a MZ SR č. 1187/2004-100, ktorým sa vydáva 2. hlava Potravinového kódexu SR (aktualizované výnosom č.1761/2005-100, aktualizované výnosom č.3069/2005-100, aktualizované výnosom č. 3493/2005-100, aktualizované výnosom č.2319/2007-100) Povinnosť označovať prítomnosť alergénov v potravinách vyplýva zo Smernice Európskeho parlamentu a Rady 2003/89/ES, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2000/13/ES pokiaľ ide o označovanie zložiek prítomných v potravinách a z Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004 – 100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín (v znení výnosov č.1761/2005100, č. 3069/2005100, č. 3493/2005100 a č. 2319/2007100).

ALERGÉNY

Obilniny

1. obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody ) a výrobky z nich okrem:
a) pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,
b) pšeničných maltodextrín, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,
c) jačmenného glukózového sirupu, obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.

Kôrovce

2. kôrovce a výrobky z nich

Vajcia

3. vajcia a výrobky z nich

Ryby

4. ryby a výrobky z nich okrem:
a) rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidových prípravkov,
b) rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.

Arašidy

5. arašidy a výrobky z nich

Sójové zrná

6. sójové zrná a výrobky z nich okrem:
a) úplne rafinovaného sójového oleja a tuku, ako aj výrobky z nich, ak proces, ktorému sa podrobili, pravdepodobne nezvýši stupeň alergénnosti určený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín pre výrobok, z ktorého pochádzajú,
b) prírodných zmesných tokoferolov (E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, prírodného D-alfa-tokoferolsukcinátu sójového pôvodu,
c) fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejov sójového pôvodu,
d) fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.

Mlieko

7. mlieko a výrobky z neho, vrátane laktózy okrem:
a) srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje,
b) laktitolu.

Orechy

8. orechy, ktorými sú mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich okrem orechov, ktoré sú používané na výrobu destilátov

Zeler

9. zeler a výrobky z neho

Horčica

10. horčica a výrobky z nej

Sezamové semená

11. sezamové semená a výrobky z nich

Oxid siričitý

12. oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/ kg alebo 10mg/l

Vlčí bôb

13. vlčí bôb a výrobky z neho 14. mäkkýše a výrobky z nich