Choux – gulička
Poznáte francúzsky veterník? To je on! Choux – gulička, ktorá vám vďaka craquelinu (cukrovej vrstve) v ústach zachrumká. Vyskúšajte. Stojí to za to.
Ingrediencie
Čas prípravy
Náročnosť
POSTUP:
Choux:
Mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo na miernom ohni zohrejeme do zovretia. Ihneď po zovretí mimo ohňa premiešame s preosiatou múkou. Na nižšom stupni sušíme cesto. Zmes dáme do nádoby a miešaním jemne vychladíme. Potom začneme postupne pridávať vajíčka. Miešame iba do požadovanej konzistencie. Striekame požadovaný tvar, najlepšie na dierkovanú silikónovú podložku.
TIP – Vajíčka sa lepšie vstrebú ak zmes nie je úplne vychladnutá! Vajíčok dajte iba toľko, aby cesto nebolo ani príliš tuhé ani príliš riedke.
Pečieme na 175°C s ventilátorom cca 30min.
Craquelin:
Všetky suroviny zmiešame. Vypracované cesto vyvaľkáme na 2mm medzi 2 papiere na pečenie. Dáme zachladiť. Vykrajujeme požadovaný tvar. Musí byť vždy väčší ako hmota ktorú ste nastriekali.
TIP – Nevaľkajte na viac ako na 2mm, pretože cesto bude mať problém rásť. Hrubá cukrová vrstva bude pre hmotu ťažká.
Pistáciový krém:
Všetky suroviny dajte do nádoby a premiešajte.
TIP – Pistáciová pasta sú vlastne opražené a rozmixované pistácie. Viete si to pripraviť aj doma napr. v mixéri na smoothie alebo kúpiť hotové.
Montáž:
Vychladené choux si prerežte – tak vyššie, aby Vám ostal len klobúčik a mali ste dostatok miesta na naplnenie. Na spodok dajte pistáciovú pastu a kľudne môžete aj malinu. Nastriekajte krém podľa vašej fantázie. Dookola na krém si naukladajte polovice malín. Na vrch už len vráťte klobúčik.
TIP – Ak chcete, aby vaše choux pôsobilo ako z profi cukrárne, tak všetky klobúčky napr. opačnou stranou špičky upravte na rovnakú veľkosť.
Bon appétit!