close
shopping_basket

Váš košík

close

Francúzske madlenky- MADELEINES

Madlenka je typické francúzske pečivo z piškótového cesta, ktoré má tvar mušličky. Svoje meno pravdepodobne získala po služobnej poľského kráľa, ktorá ich upiekla pre jeho zaťa - francúzskeho kráľa Ludvíka XV. Tomu natoľko zachutili, že ich začal volať “madlenky“.

Iná legenda zase tieto koláčiky spája s lotrinským dievčaťom Madeleine, ktorá tieto mušličky ponúkala účastníkom svätojakubskej púte smerujúcim do Santiaga de Compostela. Predpokladá sa, že mušľu zvolila zámerne, lebo bola symbolom tejto púte už od nepamäti.

Od konca 19. storočia sa madlenky predávali na vlakovej stanici v lotrinskom meste Commency, kde predajcovia niesli koláčiky vo veľkých prútených košoch a vykrikovali. Ich svojrázny a hlučný spôsob predaja sa stal vyhľadávanou miestnou atrakciou a prispel tak k veľkej popularite madleniek.

Tento recept je môj tradičný na naše obľúbené domáce madlenky. 

Z uvedeného množstva vytvoríte 17 väčších kúskov a ich príprava je  skutočne jednoduchá - podľa mňa zvládnuteľná aj pre začiatočníka.

Ingrediencie

150g
vajcia
150g
cukor kryštálový
30g
med
150g
hladká múka
6g
prášok do pečiva
165g
maslo
2
kôra z dvoch väčších citrónov

Čas prípravy

30 min.

Náročnosť

  1. Maslo si roztopíme a necháme vychladnúť.
  2. Vajíčka, cukor a med vymiešame do biela.
  3. Pridáme kôru z citrónov a následne preosiatu múku a prášok do pečiva.
  4. Do zmesi jemne zapracujeme vychladené maslo.
  5. Cesto necháme cca 2 hodiny oddychovať pri izbovej teplote.
  6. Takisto je možnosť si cesto odložiť do chladničky. Tam je však dôležité cesto si pred plánovaným pečením vybrať z chladničky a nechať ho cca 60minút pri izbovej teplote.
  7. Rúru na pečenie si vyhrejeme na 220°C  s ventilátorom.
  8. Silikónové formičky si pred pečením natrieme maslom a naplníme cestom. Ideálne plniť cukrárskym vreckom do 2/3.
  9. Prvé 2 minútky pečte na 220°C, potom teplotu v rúre znížime na 170°C a dopekáme cca 8 až 10 minút. Závisí to od rúry a množstva cesta, ktoré ste dali.

Je dobré madlenky sledovať, nakoľko čas pečenia skutočne závisí od vašej rúry. Ak ich prepečiete, budú príliš suché. A to nechcete.  Ja ich v mojej pečiem presne 2 + 8 minút.

Vydutých madlenkových brušiek sa nezľaknite - je to znak toho, že sa vám vydarili pravé francúzske „madeleines“. 

Môj tip – zmeňte citrónovú kôru za inú napr. pomarančovú, limetkovú alebo za pravú vanilku, sušenú levanduľu a objavíte rôzne príchute ďaľších obľúbených madleniek.

Formu kúpite v Tescome. 

 

 

Piekli ste so mnou?

Potešíte ma označením vo Vašej storke na sociálnych sieťach.

Instagram: natacha_pacal_patisserie

Facebook: Natacha Pacal patisserie_official